top of page

GITAAR

Je hebt geen dure gitaar nodig.

Sommige gitaren van slechte kwaliteit zijn bijna onmogelijk om comfortabel te bespelen - soms veroorzaken ze zelfs blessures. Vooral in het beginstadium, wanneer de handen nog nauwelijks contextuele kracht, behendigheid of uithoudingsvermogen hebben ontwikkeld.

 

Bovendien klinken goedkoop gefabriceerde gitaren bijna nooit over de toets gestemd of blijven ze lang genoeg gestemd om zelfs maar een nummer af te spelen. Als je de tijd en moeite gaat steken in het leren van de gitaar, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je instrument je kan ondersteunen.

Als je twijfelt over het kopen van een gitaar of de staat van je huidige gitaar, neem dan contact met mij op, ik help je graag verder.

Aanwezigheid

Wekelijkse lessen

Als je tweewekelijkse lessen wilt omdat je geen tijd hebt om te oefenen; zie de volgende paragraaf "Tijd".

Kan niet constant lessen missen.

Kan geen langdurige afwezigheid hebben, tenzij dit te wijten is aan omstandigheden en niet aan het ontbreken van tijd om te oefenen.

Tijd

Zoals bij het leren van alles, vooral wanneer het spiergeheugen erbij betrokken is, is dagelijkse stimulatie vereist. Dit betekent dat je idealiter moet oefenenelke dag. Als niet,niet minder dan vijf dagen per weekzonder twee opeenvolgende dagen niet te oefenen. 

De tijd die per sessie aan oefenen wordt besteed, verschilt per vaardigheidsniveau. Houd er rekening mee dat je niet alleen fysieke kracht, uithoudingsvermogen en behendigheid opbouwt, maar ook verschillende mentale processen zoals focus en geheugen - om er maar een paar te noemen. Ik raad aan om elke 20 minuten korte pauzes of afleidingen te nemen, zelfs als je op een hoger niveau zit. Breek je training dus op in segmenten van 20 minuten.

 

Met gegradeerde muziek als richtlijn, raad ik de volgende oefentijd aan:

Graad 1 - 20min

Graad 2 - 40 minuten (twee blokken)

Graad 3 - 60 minuten (drie blokken)

Graad 4 - 80 minuten(enz...)

Graad 5 - 100min 

Graad 6 - 120 minuten

Graad 7 - 140 minuten

Graad 8 - 160 minuten

Niveau 4-diploma - 180 minuten

Niveau 6 diploma - 200 minuten

Geen enkele atleet kan één keer per week 10 minuten rennen, zwemmen of trainen en verwachten dat hij op een realistisch niveau zal concurreren, of überhaupt zal concurreren. Net als een atleet, heb je meer tijd nodig hoe beter je dezelfde resultaten ziet.

Realistisch gezien moet u deze tijden aanpassen aan uw doelen en levensstijl.

Als eenBeginner(Grade 1 & 2) je kunt niet minder dan één oefenblok doen -20 minuten (1 uur 40 minuten per week),

Tussenliggend(Graad 3-5), niet minder dan 2 blokken -40 minuten (3 uur 20 minuten per week), en

Geavanceerd(Graad 6-8) niet minder dan drie blokken -60 minuten (5 uur per week).

Voor de professionele diploma's moet u minimaal 2 uur oefenen, op niet minder dan 5 van de 7 dagen (10 uur per week).

Als u zich niet kunt vastleggen om enige tijd achter uw instrument door te brengen, zult u geen noemenswaardige resultaten zien. Dit betekent dat de tijd die je WEL besteedt, samen met het geld dat je aan een gitaar besteedt, in wezen verspild is.Zorg er dus voor dat je elke dag tijd hebt om te oefenen voordat je besluit het leerproces te starten.

Doel

Doelen zijn algemeen bekend - en met een goede reden. Het is altijd goed om te weten waarom je iets doet en wat je eruit hoopt te halen. Ook waar je voor gamet en hoe je daar komt. Met andere woorden: plannen.

Je had om verschillende redenen kunnen besluiten om gitaar te gaan spelen, en het is belangrijk om je daar niet voor te verontschuldigen. Je zou het kunnen doen om indruk op iemand te maken, om je "cool" te voelen, om een beetje te willen pronken of te grooven met de houding van een gruizige bluesriff. Misschien hou je van muziek en wil je de fijne kneepjes ervan leren via de gitaar, of zou je ontroerd kunnen zijn door een gitaarsolo of een lied waardoor je de behoefte voelde om het ook te doen. Of je houdt gewoon van het uiterlijk en het gevoel van een gitaar en wilt er graag tijd mee doorbrengen, voelen hoe de snaren onder je vingers glijden terwijl de resonantie de kamer vult met een wonderland van geluid.

Wat het ook is, je moet weten waarom je het doet en met welk doel.

Vingernagels

De vingernagels moeten kort genoeg zijn om het hout van de toets niet te raken bij het indrukken van de snaar.

 

Lange vingernagels op je frethand (die rond de nek van de gitaar), maken het buitengewoon moeilijk om goed contact van de snaar met de fret te krijgen. Zoemen komt bijna altijd voor, wat onnodige frustratie veroorzaakt.

Bij het spelen van fingerstyle gitaar, tokkelen de nagels aan de hand de snarenmachtiets langer moeten zijn. Dit helpt bij het bereiken van hogere volumes en voorkomt onnodige wrijving tussen de vinger en de snaar, wat problemen met de helderheid of pijn bij langdurig spelen kan veroorzaken. Er is geen extreme lengte nodig, net genoeg om voorbij het topje van de vinger te komen.

bottom of page